Onze Familie
 Genealogie Ratering/k

Hendrik (Arents) Ratering

Mannelijk


Persoonlijke informatie    |    PDF

 • Naam Hendrik (Arents) Ratering 
  Geslacht Mannelijk 
  Doop 18 dec 1701  Coevorden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Doopboek Coevorden: van Arent Geerts van de Lo waarbij geen naam is ingevuld. Voor deze doopinschrijving zijn twee kandidaten: Barentje en Hendrik. Ik heb gekozen voor Hendrik omdat hij met het patroniem Arents wordt vermeld, komende van de Loo en later als Ratering voorkomt in een testament. Maar ook Barentje (zie blz. ..) zou een goede kandidaat zijn. Zij trouwt 21 oktober 1729 in Amsterdam met Egbert van Aarden en is dan 27 jaar oud. De leeftijd klopt met de gedoopte van wie de naam onbekend is. Ook de naam van de moeder Aaltje, die uit de ondertrouwacte bekend is, kan kloppen want deze naam zien we naast Arent in twee gevallen weer terug bij de namen van kleinkinderen. Hoewel de ondertrouwacte vermeldt dat Barentje en Egbert uit Coevorden komen heb ik daar niets over hun kunnen vinden.

   Trouwboek Coevorden:
   'Den 14 Dito (Maay 1724) Hindrik Arents JM van de Loo met Geertijn Alberts van Dalen JD gecopuleert'.

   Heerdtseden Coevorden 1743:
   Lucas Holthuis schoenmaker eigen huis 2,
   Corporaal Korf in de kamer 0,
   Henderik Ratink in de Schuir van Holthuis 1

   1744 idem

   Testament 11 maart 1752:
   Wij A. van Lijnen en Harmannus Wessels indertijd burgemeester van Coevorden, doen hiermee te weten dat zij verzogt zijn om te komen bij Hindrik Raterink en zijn huisvrouw Geertien Albers zijnde zij Geertien Albers ziekelijk dog bij haar verstand en memorie in alle deelen volkoomen magtig, nadat de man Hindrik Raterink sig de momberschap hadde ontslagen sijnde, Geertien Albers geassisteerd met E. Jan van Engen haare in deezen gekozen en geadmitteerd mombaar, de welke overdagt hebben de seekerheit des doods en de onzekere uure van dien, nadat als vooren haare zielen an God Almagtig bevoolen te hebben en haare ligchamen de aerde soo komen testateuren voornoemt over haare na te latene goederen te disponeren in manniere als volgt.
   () en verklaren wij beijde testateuren elkanderen als van enen den anderen ofte den eersten stervende an de langst levende de tugt en vruchtgebruik van alle onze nalatenschap om hetzelve na lieflugst regt te hebben en te houden, mobiele en inmobiele goederen tegenwoordige en toecomende actien en crediten, gout silver gemunt en ongemunt, tinnen, () zullen niet uitgezonderd.
   Dog beide testateuren willen en begeeren dat de langstlevende niet sal verpligt zijn om een inventaris an de erfgenamen over te geven.
   Legateren zij testateuren an de armen binnen Coevorden een somma van tyn caroly gulden die na doode van ons beyde testateuren sal worden betaald an voornoemde armen.
   () alle de goederen dewelke de langstlevende heeft nagelaten, bij sijn ofte bij haar overlijden, bij wederzijds naeste vrinden ofte erfgenamen half in half () worden gedeelt.
   Legateert sij testatrice an haar nigte Engeltien Barkman bij mijn suster () van Egten veweckt, alle mijn goederen hetzij wollen linnen dat tot mijne lieve behoor sal hebben te genieten na mijn dood erffelijk.
   Coevorden den 11 Maart 1752.
   Dit is x Hinderik Raterink zijn handmerk x Geertien Albers handmerk.
   Jan van Engen als mombaar.

   6 December 1764:
   Hendrik Ratering contesterend 5 Caroli gulden wegens resterende landhuir hadde gehad in de jare 1761 waartegen gedaagde comparerende zeggende dat het gewas op 't land staande door de annemers paarden van de fortificatie werken was opgegeten waarop is verstaan dat de geciteerde de op naaste vergaderinge sal hebben te bewijsen wat hem van ' t gewas was bedorven. (0116/6)
  Persoon-ID I760  ratering/k
  Laatst gewijzigd op 24 apr 2009 

  Vader Arent (Geerts) Ratering,   ovl. 02 jan 1706, Coevorden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Moeder nn 
  Gezins-ID F310  Gezinsblad

  Gezin Geertyn Alberts,   ovl. 30 sep 1752, Coevorden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 14 mei 1724  Coevorden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F487  Gezinsblad