Onze Familie
 Genealogie Ratering/k

Henricus Raeterinck

Mannelijk - 1666


Persoonlijke informatie    |    PDF

 • Naam Henricus Raeterinck 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep brouwer/burg. van Goor 
  Overleden 03 sep 1666  Goor Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Dr. H.J. Jaanus schreef een artikel getiteld: Henricus Raeterinck, burgemeester van Goor, en de zilveren beker. Op grond van een resolutie van de Goorse burgemeesters moesten de erfgenamen na het overlijden van een burgemeester 'betalen vijff ende twintich gulden tot eene gedachtenisse om daervan tot een memorie van den selven eenen silveren beker offte poccael met haer daerop gestelt wapen gemaeckt te worden'. De beker bevindt zich thans in het museum van Goor.
   Volgens een bericht uit het Goorse kerkenboek overleed burgemeester Raterink op 3.9.1666 'onverwacht aen die brandtsieckte op 't best van zijn leven'. De schrijver vermoedt dat hiermee 'de hete ziekte', een epidemisch optredende builenpest werd bedoeld.
   Over Raterinks herkomst ontbreken tot heden de gegevens.
   Henricus Raterink bekleedde in Goor verschillende functies; zo was hij provisor van het St. Annen-gasthuis.
   In dr'.s A. en G. ten Doesschate's 'De geschiedenis van het Doeschot bij Goor en van de familie ten Doesschate' wordt Raeterinck in 1658/59 procureur genoemd en raadsman van Berent ten Duisschotte.
   (Mensen van Vroeger, 1974 no. 3)

   In het Repertorium op de Overstichtse en Overijsselse leenprotocollen 1379-1805 wordt onder Richterambt DELDEN/buurschap Weddehoen vermeld d.d. 20.3.1662:
   Henrick Raterinck als gemachtigde en hulder van Christiaan Maurits Hartevelt en zijn vrouw Anna van Keppel.

   7 februari 1690
   Dr. Woltherus ten Brink, als volmacht van de burgemeester en advocaat Gerhard Wychman, verkrijgt consent om het goed Schrijversgoet genaamd (Kedingen, Markelo) ten behoeve van de weduwe van Henrick Rateterinck te Goor te verbinden voor 500 Caroliguldens a 5% 's jaars.
   (A.J. Mensema: Repertorium op de leenregisters van de leen- en hofhoorige goederen van de Proosdij van St. Lebuinus te Deventer 1408-1809)

   Bierbrouwers waren ook herbergiers en de meeste bierbrouwers waren op hun tijd ook burgemeester. (bron: Dr. A. ten Doesschate 'Varia uit het oud-archief van Goor', in Versl. en meded. Ov. regt en gesch. 1935).

   In het archief te Zwolle bevindt zich het persoonlijk archief van mr. Van Laar. Deze verwijst naar een brief van prof. Döhman die schrijft dat niet tot het geslacht Van Laar behoort de familie toe Laer. welke hij afleidt van 'dem bäuerlichen Geschlecht ten Laer', haar oorsprong vindende niet, zoals Vorsterman van Oyen aanneemt, te Goor, doch van het erve het Laer in Kerspel Den Ham. In 1674 was er ook een burg. Reijnt toe Laer. (Versl. en meded. - zie boven).

   Volgens de Ortsfamilien-Datenbank van Emsbüren was zijn roepnaam Hendrick en was hij RK.
  Persoon-ID I806  ratering/k
  Laatst gewijzigd op 24 apr 2009 

  Gezin Geertruida toe Laer 
  Kinderen 
   1. Catharina Raterink
   2. Jacob(us) Raterinck,   ovl. 11 aug 1722, Denekamp Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   3. Johannes Raterink,   ovl. <1677
   4. Gesina Ratering,   ovl. 03 okt 1732
  Gezins-ID F334  Gezinsblad